Karjaa-rastit pitkän matkan kilpailu suunnistettiin sunnuntaina 9.7.2023 Vallarsvedjan alueella Raaseporissa. Kiitos kaikille osallistujille, maanomistajille, talkoolaisille ja yhteistyökumppaneille! Erityinen kiitos myös Talli Sólfarille, jonka pelloilla kilpailukeskus ja pysäköinti sijaitsivat.
 

Karjaa-rastit långdistans orienteringstävling arrangerades söndag 9.7.2023 i Vallarsvedja i Raseborg. Tack till alla som var med!

Kilpailukutsu

Tävlingsinbjudan

Kilpailuohjeet (alustavat)

Tävlingsdirektiv (preliminära)

Tulossivut/Resultatsidor (lähtöajat on julkaistu/starttiderna publicerade)

Pelastussuunnitelma

Toimitsijalista

Löytötavaroita voi kysellä karjaan.ura(at)gmail.com. Löytytavaroissa edelleen yksi vaihtovaatekassi.


Karjaa-rastit 2023 valvojan lausunto (Bankontrollantens hälsning på svenska)

Sain kunnian toimia Karjaa-rastien valvojana upeassa maastossa Vallarsvedjan kartalla.

Heti ensivaellus maastoon uunituoreen kartan kanssa tuntui mahtavalta: vaihtelevaa mutta nopeakulkuista maastoa, paljon selkeitä avokallioalueita ja korkeuseroja "riittävästi". Ammattitaitoisesti tehty kartta tuntui
pitävän erinomaisesti paikkansa missä hyvänsä liikuinkin. Jukolaan mennessä olin tehnyt alueelle kolme vaellusta ja saanut käytyä kaikki rastipisteet läpi.

Talousmetsäksi luettavassa kilpailumaastossa on hakkuita ja harvennuksia, joitakin tiheikköjäkin. Reitinvalinnalla pystyy kyllä väistämään pahimmat paikat. Tuulenkaatamat ja -katkomat rungot ovat harvassa mutta niitäkin jonkin verran alueella on. Polkuja ja metsäautoteitä löytyy, etenkin kartan keskellä olevan järven länsipuolelta. Metsäkoneiden käynneistä jääneitä tuoreimpiakin uria on kiitettävästi päivitetty kilpailukartalle. Lisäksi alueelta löytyy pieniä eläinten muodostamia kulku-uria, joita hyödyntämällä eteneminen on sangen joutuisaa.

Rastipisteitä on paljon ja etenkin kilpailukeskuksen lähialueella rasteja on melko lähekkäinkin. Vaikka lähekkäin olevilla rasteilla kohde ei ole sama, rastikoodi kannattaa tarkastaa huolellisesti, ettei tule turhia hylkäyksiä. Huolellisella suunnistuksella oikeat rastit kyllä löytyvät vaivatta.

Lasten (14-vuotiaiden ja nuorempien) radat ovat näkemykseni mukaan lyhyitä jopa keskimatkan radoiksi. Maasto huomioiden ymmärrän, että ratamestarit ovat laatineet mieluummin mielekkäät ja kaikille sopivat lyhyet radat kuin väkisin koettaisivat tehdä lisää pituutta samalla vaikeuttaen vähemmän suunnistaneiden tehtävää kohtuuttomasti. Erot syntyvät kyllä näillä lyhyemmilläkin radoilla.

Mielestäni ratamestariryhmä on tehnyt erinomaista työtä ja tarjolla on huippulaadukkaat radat pitkän matkan suunnistuskilpailuun H/D16 ja vanhemmille sarjoille kuin myös nuoremmille. Reitinvalintaa ja vaihtelevia rastivälejä on tarjolla joka sarjassa. Helteisen kelin varalle maastoon on mietitty muutamia juomapisteitä, mutta helteiden koittaessa ei välttämättä ole huono idea ottaa juomavyö mukaan.

Nautinnollista suunnistuskilpailua kaikille!

Kari Mamia
Hiidenkiertäjät


Karjaa-rastit 2023 ratamestariryhmän lausunto (Banmästargruppens hälsning på svenska)

Jo perinteikkään pitkän matkan kilpailun, Karjaa-rastien jonkinlaiseksi kunnia-asiaksi on vuosien mittaan tullut se, että suunnistajille tarjotaan korkeatasoisia kilpamaastoja. Näin on tänäkin vuonna heinäkuussa, kun Karjaa -rastit poikkeuksellisesti rastiviikkojen takia järjestetään heinäkuun 9. päivänä. Tämänkertainen Karjaa-rastien maasto sijaitsee hivenen pohjoiseen keväisestä Billlnäsin-iltapika maastosta, ja liioittelematta voi sanoa, että suunnistajat pääsevät nauttimaan etelärannikon parhaista ja miellyttävimmistä maastonosista. Vallarsvedjan alueella, jolla kilpailu juostaan, on viimeksi suunnistettu runsaat kymmenen vuotta sitten.

Maaston karttakuvaa hallitsee varsinkin sen itäosassa melko jyrkkäreunainen suurehko mäkialue, jonka päällystöillä ja osin rinteillä, kun rannikolla ollaan, on runsaasti laajoja ja nopeasti edettäviä avokallioita. Maaston terävät ja tarkat avokalliot, suot ja muu pienipiirteinen luettava panevat suunnistajan hoksottimet koetukselle, etenkin jos kilpailupäiväksi osuu heinäkuun lomahelle. Rinteiden tarkat rastipisteet tulevat vaatimaan suunnistajilta tarkkuutta ja huolellisuutta. Kilpamaasto on kauttaaltaan talousmetsää, joten isohkoilta uusilta hakkuilta ei täälläkään ole vältytty. Keltaista kartanajantasaistaja Arvo Paulin on joutunut käyttämään jonkun verran, ja pystyvihreää tavanomaista enemmän, sillä hakkuukypsiä taimikoita harvennetaan tällä hetkellä tarmokkaasti. Pystyvihreä kartalla tarkoittaa huonosti tai jopa hyvinkin huonosti edettävää aluetta, ja tämä kannattaa ottaa huomioon reitinvalintaa laadittaessa.

Radat on laadittu pyrkien antamaan kilpailijoille monipuolisia ja haastavia suunnistustehtäviä ja niissä on pyritty hyödyntämään maaston erityispiirteitä. Matkat vaikuttavat nykymittapuun mukaan pitkähköiltä, mutta perustelevat itsensä maaston osittaisella nopea- ja helppokulkuisuudella.

Taitoa ja iloa rastien hakuun!

 

 

 

 

 

 

 

Karjaa-rastien kilpailukeskus sijaitsee Peltokosken tilalla, jossa järjestetään myös islanninhevosratsastusta Talli Sólfarissa.